INSTITUT ZA INTEGRISANU BEZBEDNOST
Heroja Pinkija 55
Novi Sad

Tel: 021 6526 715
Faks: 021 6398 449

e-mail:
centar-preventiva@eunet.rs

Dodela priznanja

Povodom četvrte godišnjice od osnivanja Instituta za integrisanu bezbednost, direktor Instituta, mr Zoran Ignjić, dodelio je priznanje zameniku ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije i načelniku Sektora za vanredne situacije, gospodinu Predragu Mariću u znak zahvalnosti za dosadašnju saradnju.
"Institut za Integirsanu bezbednost, preko svog Centra za edukaciju, je uz stručnu podršku Sektora za vanredne situacije Republike Srbije do sada uspešno organizovao nekoliko seminara, od kojih su neka bila pod pokroviteljstvom Ministarstva unutrašnjih poslova. Čelnici Sektora su svojom stručnošću i kompetencijama dali veliki doprinos u realizaciji ovih seminara.
Seminari su bili iz oblasti vanrednih situacija i zakonske regulative iz oblasti zaštite od požara.  

Prvi od seminara, koji je Institut organizovao pod pokroviteljstvom Ministarstva unutrašnjih poslova i uz stručnu podršku Sektora za vanredne situacije, pod nazivom „Upravljanje rizicima u vanrednim situacija“, održan je 22.03.2013. u hotelu „PARK“ u Novom Sadu. Odziv je bio odličan i na istom su prisustvovali gradonačelnici kao i predsednici opština i pojedinci zaduženi za poslove vanrednih situacija iz gradova i opština kao i predstavnici većih privrednih društava.
Seminaru su prisustvovali i predstavnici MUP Sektora za vanredne situacije iz Novog Sada, na čelu sa načelnikom Uprave za vanredne situacije grada Novog Sada, gospodin Boško Pilipović, kao i načelnik Južnobačkog okruga prof. dr Zoran Milošević.

Predavači su bili  načelnik Sektora za vanredne situacije, gospodin Predrag Marić, kao  i načelnik Uprave za upravljanje rizicima, gospođa Sanja Vuksanović-Žugić. Učešće na seminaru je uzeo i prof. dr Zorak Keković, osnivač Centra za analizu rizika i upravljanja krizama pri Fakultetu bezbednosti Beograd. Aktuelnim temama, „Uloga i mesto sektora za vanredne situacije u upravljanju u kriznim situacijama“ i „Procena ugroženosti grada Beograda od elementarnih nepogoda i drugih nesreća“, načelnici su prisutne učesnike upoznali sa zakonom o vanrednim situacijama i podzakonskim aktima koje su u obavezi da primene u gradovima, opštinama preduzećima, u organima državne uprave, lokalnim samoupravama i ukazali na značaj koja ova oblast ima pri ostvarivanju bezbednosti svih građana Republike Srbije.

Lepa saradnja ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije i Instituta za integrisanu bezbednost, nastavljena je, pa je tako 13.09.2013. u „Belgrade City“ hotelu organizovan još jedan seminar na temu „Zaštita i spasavanje u Republici Srbiji“. Jedan od predavača na ovom seminaru bio je zamenik ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije, gospodin Predrag Marić, koji je govorio o trenutnoj situaciji u ovoj oblasti u Republici Srbiji, problemima sa kojima se suočava i planovima za budući period. Gospodin Marić je održao predavanje pod nazivom "Uloga i mesto sektora za vanredne situacije u upravljanju kriznim situacijama".
Zamenik načelnika Uprave za civilnu zaštitu gospodin Živko Babović je održao predavanje na temu " Plan zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama".

Ovaj seminar je bio posvećen posebnoj ciljnoj grupi tj. bio je posećen od strane onih subjekata koji su odlukom Vlade određeni, ovlašćeni i osposobljeni za zaštitu i spasavanje u Republici Srbiji. Trenutno takvih subjekata ima više od 300.

Odličnu saradnju, koju je  Institut za integrisanu bezbednost prošle godine ostvario sa Sektorom za vanredne situacije, zaokružio je seminar „Nacrt Zakona o zaštiti od grada i Nacrt Zakona o izmenama i dopunama zakona o zaštiti od požara“. Seminar je održan 13.11.2013. godine, pri čemu je načelnik Sektora, gospodin Predrag Marić, u svom uvodnom obraćanju posetiocima seminara, objasnio razloge  izrade nacrta Zakona o zaštiti od grada kao i potrebu izrade nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara.
Pored načelnika Marića učešće na  seminaru su dali i ostali predstavnici Sektora za vanredne situacije, gospodin Đorđe Kardum i Zoran Babić kao i načelnik Uprave za preventivu gospodin Ivan Zarev.

Institut za integrisanu bezbednost je shvatio značaj i važnost stalnog obrazovanja, pogotovu kada su u pitanju oblasti koje se tiču ljudske bezbednosti, i to pre svega bezbednost na radu, bezbednost od požara i vanredne situacije i  Institut će nastaviti sa organizacijom ovakvih seminara, kako bi se široj javnosti mogle približiti ova tematika, na kojima se konstantno treba raditi.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, zajedno sa Sektorom za vanredne situacije, je u Institutu za integrisanu bezbednost, prepoznalo subjekta koji bi mogao pomoći u rešavanju jednog od problema sa kojima se sistem upravljanja vanrednim situacijama suočava, a to je, kako je jednom prilikom gospodin Marić rekao, nedovoljna edukacija u ovoj oblasti.
Ovo je veliki motiv u radu Instituta, te su stoga u pripremi novi seminari, na kojima će se dosadašnja saradnja sa ministarstvom i Sektorom, nastaviti.
Već za 28 mart ove godine dogovoren je novi seminar a koji će se odnositi na dosadašnja iskustva iz oblasti vanrednih situacija u Republici Srbiji. Seminar će se održati u Beogradu i već je dogovoreno da pored načelnika Marića učešće uzmu,načelnica Sanja Žugić Vuksanović, Živko Babović kao i načelnik Uprave za vatrogasno spasilačke jedinice gospodin Goran Nikolić."

U razgovorima sa načelnikom Marićem a na inicijativu direktora Ignjića, prepoznat je značaj obrazovanja "Udruženja za vanredne situacije Republike Srbije".
Poseban problem i inicijativa bi trebala po rečima direktora da bude na "oživljavanju" postojećeg fonda  za vanredne situacije. Na žalost fond postoji, nije ugašen ali prilivi materijalnih sredstava u isti ne postoje. Razlog nam je poznat. Neophodno je  kroz razne inicijative pokušati određenim državnim strukturama pojasniti značaj prikupljanja sredstava za pomenuti fond i kroz zvanične odluke državnih organa "aktivirati" rad fonda. Na to nas teraju stalna dešavanja iz oblasti vanrednih situacija  a evidentno je da u budućnosti neće ni malo biti lakše i zato je neophodno što pre krenuti u taj proces. Dovoljno je da se rukovodimo radom zemalja iz okruženja kao i sve češćim događajima u našoj zemlji. Jednom rečju, fond mora pod hitno da krene sa radom jer je to u opštem interesu za celu zemlju.

Ideja je da se u narednom periodu napravi međunarodna konferencija iz oblasti vanrednih situacija i da se pozovu zemlje iz okruženja kao i ostale zemlje kako bi se čula  i prenela njihova iskustva".