INSTITUT ZA INTEGRISANU BEZBEDNOST
Heroja Pinkija 55
Novi Sad

Tel: 021 6526 715
Faks: 021 6398 449

e-mail:
centar-preventiva@eunet.rs

Seminar "EU fondovi i programi za Srbiju"

Još jedan u nizu uspešno ostvarenih projekata Instituta za Integrisanu bezbednost.

Institut je 23. januara u saradnju sa Balcan Security Network održao seminar na temu ‘’EU fondovi i program za Srbiju‘’

U punoj sali hotela Palace stručnjaci gdin Boško Nektarijević (izvršni direktor Balkanske bezbednosne mreže) i Ratko Bojović (šef tima za analizu i monitoring) upoznali su prisutne o evropskim fondovima koji su na raspolaganju Srbiji u narednom periodu.

Nakon zvaničnog otvaranja i predstavljanja gdin Nektarijević uveo je sve prisutne u svet EU fondova. U prvom delu izlaganja objašnjeno je šta su EU fondovi, kako funkcionišu, zašto ih dobijamo, koje privredne grane i delatnosti mogu da se finansiraju iz fondova, na koji način mogu da se uključe u projekte.. Predavanje je bilo interaktivno i predavač se trudio primenom raznih aplikacija, praktično da prikaže učesnicima na koji način mogu doći do informacija.

Nakon pauze, na kojoj su učesnici imali priliku da probaju specijalitete hotela Palace i ono najbitnije, razmene utiske sa prethodnog predavanja, počelo je predavanja gdina Bojovića. U ovom delu info sesije učesnici su upoznati sa najvećim EU fondovima koji su na raspolaganju Srbiji u period 2014-2020. god. Gdin Bojović se trudio da svoje izlaganje prilagodi strukturi učesnika i ukaže na konkretne programe gde bi učesnici mogli da apliciraju. Takođe je objašnjena filozofija pisanja i koraci koji vode ka uspešnom projektu.

Zbog velikog interesovanja učesnika, jedan od narednih koraka u saradnji sa Balkan Security Network jeste sigurno i radionica koja će dati praktične savete i smernice u pisanju projekata. Cilj radionice će biti da se polaznici osposobe za samostalno snalaženje pri pronalaženju EU fondova kao i pisanju projekata za iste.