INSTITUT ZA INTEGRISANU BEZBEDNOST
Heroja Pinkija 55
Novi Sad

Tel: 021 6526 715
Faks: 021 6398 449

e-mail:
centar-preventiva@eunet.rs

Seminar "Nacrt Zakona o zaštiti od grada i Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara"

INSTITUT ZA INTEGRISANU BEZBEDNOST Novi Sad je uz stručnu podršku  MUP Sektora za vanredne situacije, organizovao informativni seminar pod nazivom:  

„Nacrt Zakona o zaštiti od grada i Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara“, koji je održan 13. novembra u hotelu Palace u Beogradu.

Uvodnu reč na seminaru održao je Predrag Marić pomoćnik ministra MUP-a,  Načelnik sektora za vanredne situacije. On je u uvodnoj reči bliže objasnio razloge izrade Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i potrebu za donošenjem Zakona o zaštiti od grada.

U svom izlaganju istakao je da je izmenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara predviđeno i definisanje statusa vatrogasaca dobrovoljaca, što je od velikog značaja zbog pružanja pomoći profesionalnim vatrogascima.

Govoreći o Nacrtu Zakona o zaštiti od grada, istakao je da se njime predlaže precizno definisanje finansiranja sistema protivgradne zaštite- od nabavke raketa, održavanja radarskih centara, pa do isplate strelaca.  Predrag Marić istakao je važnost ulaganja u preventivu, alternativne oblike zaštite od grada i osiguranje kao bitne faktore, dodavši da se na tim pitanjima radi zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede čiji predstavnici su iskazali puno razumevanje i sa kojima Sektor za vanredne situacije ima odličnu saradnju.

Povodom nacrta Zakona o zaštiti od grada, uvodno izlaganje dali su  Đorđe Kardum i Zoran Babić, predstavnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije. Oni su govorili o tome da Nacrt Zakona o zaštiti od grada bliže određuje nadležnosti Vlade, Ministarstva i lokalnih samouprava, ali i detaljnije pozicije koje se odnose na finansiranje sistema odbrane od grada.
U izlaganju je takođe bilo reči o osnovnom konceptu zakonskih rešenja u predloženom nacrtu Zakona, o načelima odbrane od grada, o metodi korisne konkurencije i tehnike zasejavanja avionima, raketama i prizemnim generatorima, o projektima odbrane od grada u svetu, nadležnostima državnih organa, organizaciji odbrane od grada i funkcionalnoj strukturi odbrane od grada.

Uvodno izlaganje povodom nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara održali su predstavnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, Đorđe Babić i Ivan Zarev, koji su ukazali na novine koje su predviđene nacrtom Zakona.  
Goran Milutinović  je izneo pravne aspekte i probleme u primeni postojećeg zakona i koji su to razlozi koji su doveli do potrebe izmene ZOP-a. Takođe osvrnuo se na potrebu donošenja novih tehničkih propisa u oblasti ZOP-a. Reči je bilo i o kaznenim odredbama za neizvršavanje mera ZOP-a; kategorizaciji objekata; izradi planskih akata, primenama propisa i standarda EU i dr.

Seminar je bio dobro posećen i učesnici su na kraju svakog bloka predavanja postavili značajan broj pitanja predavačima, koji su im svojim odgovorima razrešili nedoumice vezane kako za nacrte zakona o kojima je bila reč na seminaru, tako i vezane za njihov svakodnevni rad.